nekemjo?!

2009. június 19., péntek

a strucc

Afrikában a Szahara déli részén, Kelet-Afrikában, Namíbiában és a Kalahári-sivatagban él. A nyílt, belátható, füves szavannák, félsivatagok lakója.

Szegycsontja lapos, pajzsformájú és taraj nélküli, emiatt röpképtelen. Szárnya csökevényes, medencéje zárt. Lába hosszú, erős és kétujjú, amelyek közül az belső erősebb és nagyobb, mint a külső. Az ujjak rövidek és tompa karmokkal felfegyverzettek, erős rúgásával az oroszlánra is veszélyt jelent. A feje és a nyaka csupasz. A hím fekete színű, kivéve a szárnyak és farok fénylő fehér tollait. A nőstény szürkés-barna, piszkos-fehér szárny- és farktollakkal. Csőre szarusárga, nyaka vörös, combjai hússzínűek. Hossza 2 méter, magassága 2,5 méter, súlya 75 kilogramm, vagyis a legnagyobb jelenleg élő madár.

Egy hímből és több tojóból álló csapatban keresgéli magokból, fűből, növényi részekből és kisebb állatokból álló táplálékát. Az emésztés elősegítése érdekében különböző tárgyakat, köveket nyel le. Vándorolnak a jobb táplálék reményében. A strucc több mint 40 évig él.

A hím 3-4, a tojó 2 éves kortól éri el az ivarérettséget. Fészkét köves vagy homokos magaslaton, gyakran bokor mellé, vagy alá kaparja, a mérete akár a 3 métert is elérheti, melyet a hím készíti el. Egy fészekbe több tojó is rak le tojásokat, melyen felváltva kotlanak, nappal a domináns tojó, éjszaka a hím, a barna színű tojó nappal beleolvad a környezetébe, míg éjszaka a hím fekete színe miatt lesz szinte láthatatlan.
Még a fejét is lehajtja, ami miatt elterjedt az a téves nézet, hogy a strucc homokba dugja a fejét.

9 megjegyzés:

Időpont: 2009. június 19. 19:51 , Anonymous Névtelen írta...

Minden héten lesz ismeretterjesztő poszt? Én szeretnék egy delfineset.

 
Időpont: 2009. június 19. 19:51 , Anonymous Névtelen írta...

Meg magyarázhatnál közmodásokat, ha nem csak állatosat akarsz.

 
Időpont: 2009. június 21. 11:09 , Anonymous Névtelen írta...

...Mellcsontja nagyon vastag és erős, pajzsszerűen domborodott és jóformán semmi hús, azaz iszom sincs rajta. Ennek különösen akkor látja hasznát, amikor szokása szerint a földre veti magát. De azért is szüksége van erre a védőpajzsra, mert felriasztva sebesen elrohan és könnyen nekimegy mindenféle akadálynak. Cronwright Schreiner szemtanuja volt, amint egy strucc nekiment egy kemény fából faragott, legvékonyabb pontján is mintegy 10 cm vastag palánknak és teljes erővel futva, mellével áttörte az akadályt, a nélkül, hogy megsérült volna...

 
Időpont: 2009. június 21. 12:51 , Blogger piageforest írta...

@Luna
hát, ha szeretnéd, akkor lesz minden héten
bár nem terveztem :)
ez a közmondásos elgondolkodtató. bár lehet,h nem én vagyok a legjobb ember a magyarázásra
viszont bedobok majd párat, és ti megmagyarázhatjátok :)

@névtelen
NEM ÍRUNK NÉVTELENÜL!!! OK??
(amúgy tetszik amit írtál :)

 
Időpont: 2009. június 21. 13:39 , Blogger Bravo Zulu Romeo írta...

Hazánkban 10 éve kezdődött el a sturcc tenyésztése és a kezdeti lelkesedés, a további tenyésztést megalapozó felhőtlen növekedés után mára kritikus helyzet alakult ki. Rohamosan nő az állomány, de a feldolgozás kiúttalansága miatt elbizonytalanodtak a tenyésztők, már alig tudják továbbadni a szaporulatot, miközben egyre nagyobb gond az állatok tartása.

A KSH 2000. évi felmérése szerint 253 tenyésztő 2111 db struccal, emuval rendelkezett, míg a 2001. évi tagi felmérésben már 1582 db tenyészmadár és 19.856 db szaporulat szerepelt, amelyből 9164 db növendéket továbbtartottak....

Mi lesz ezzel a növekvő állománnyal, ha a tenyésztés nem párosul feldolgozással, fogyasztással?

A témával foglalkozó szakemberek szerint több éve nem sikerült megoldani a hazai és EU előírásoknak megfelelő vágást. A vágóállatok levágásának állatvédelmi szabályairól szóló 9/1999. FVM rendeletet módosító 26/2002. FVM rendelet már lehetővé teszi a vágást, de állategészségügyi hatóság (Somogy megye) erre még nem adott engedélyt.

Vörös húst feldolgozó vágóhíd átalakítására vagy megfelelő mobil vágóhíd létesítésére a korábbi igéretek ellenére évekig nem lehetett igénybe venni agrártámogatást - ez ma is kérdéses -, miközben a szükséges saját erő előteremtése sem megoldott. Feltétlenül szükségesnek tűnik egyfajta állami szerepvállalás.

 
Időpont: 2009. június 21. 13:43 , Anonymous Névtelen írta...

Ki tud többet legúglizni a struccokról verseny lesz?

 
Időpont: 2009. június 21. 13:43 , Blogger Bravo Zulu Romeo írta...

A veszélyes állatokról és tartásuk engedélyezésének részletes szabályairól szóló 8/1999. (VIII.13.) KöM-FVM-NKÖM-BM együttes miniszteri rendelet a struccot és az emut a veszélyes állatok kategóriájában tartja nyilván. Ezeket az eredetileg vadon élő futómadarakat indokolt volt a veszélyes állatok kategóriájába sorolni.

A vadon élő állat és a tenyésztett vad elejtéséről, húsvizsgálatáról és forgalmáról, valamint a házinyúl húsvizsgálatáról szóló 9/2002. (I. 23.) FVM rendelet 2. § 3. pontja értelmében a strucc és az emu tenyésztett vadnak minősül. E rendelet 4.§-a részletesen szabályozza a tenyésztett vad levágásának feltételeit, amelynek lényege, hogy azokat az állat-egészségügyi hatóság által engedélyezett helyen és módon szabad levágni. A vágóállatok levágásának és leölésének állatvédelmi szabályairól szóló 9/1999. (I.27.) FVM rendelet módosításáról kiadott 26/2002. (IV.13.) FVM rendelet 1.§-ának (1) bekezdése szerint: "A rendelet hatálya a hús-, bőr-, szőrme- és egyéb termékek előállítása céljából tenyésztett és tartott állatok - beleértve a strucc és az emu - levágására, leölésére, valamint azzal összefüggő mozgatására, elszállásolására, féken tartására és kábítására, továbbá ezen állatoknak járványügyi , illetve betegség-ellenőrzési célból történő leölési módszereire terjed ki."

Tehát a strucc és az emu a jelenlegi hatályos magyar jogszabályok szerint levágható.

 
Időpont: 2009. június 21. 17:35 , Anonymous sari írta...

Struthio camelus L., 1758

 
Időpont: 2009. június 21. 22:07 , Blogger piageforest írta...

mindez igen érdekes összekapcsolása a házinyulaknak és struccoknak :)

 

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal